EK-mania

5 juni 2012

Het Europees kampioenschap voetbal staat voor de deur en dat willen we weten ook! Nu de voetbalcompetitie klaar is, moeten de heren voetbalanalisten (tegenwoordig zonder sigaren) dagelijks op de TV hun mening ten beste geven over de kansen dat we Europees kampioen worden. Ja, ook hangend op de bank voor de TV kun je kampioen worden, als ik de analyses goed begrijp! Kampioen worden zonder inspanning, is natuurlijk een ultieme beleving. 

Ook de supermarkten zijn al weer volop in de running om met oranjeprullaria en andere acties klanten naar hun winkels te lokken. Daar is niets mis mee. Het wordt echter bedenkelijk als supermarkten zoals C1000 rond het EK acties voeren die de bierconsumptie opdrijven (drie kratten halen, twee betalen). Gelukkig pakte GGD Nederland dit op en protesteerde tegen  deze actie. Het is eens temeer nodig aandacht te vragen voor alcoholverkoop in de supermarkt, omdat herhaaldelijk bij onderzoeken blijkt dat ongeveer 70% van de jongeren onder de 16 daar toch aan alcohol kan komen.

Dan de Bavariajurkjes, ook een fantastische actie! Maar toen ik in Metro de modellen zag die ze toonden, dacht ik een pro-anorexia reclame te zien. Meer mensen deelden mijn mening. Doe even normaal, Bavaria, vraag het vrouwenteam van ADO (kampioen vrouwenvoetbal van Nederland) die leuke jurkjes aan te trekken. Liever voetbalmeiden dan graatmagere modellen.

En dan gaan we natuurlijk ook weer allemaal onze huizen en cafés versieren. Alles moet oranje, ook leuk. Maar de brandweer wil geen herhaling van de Volendamse cafébrand en wil dat iedereen brandvertragers gebruikt bij de versiering. Vooral geen leuk oranje licht door crêpepapier om spotjes en zo. En tenslotte roept de Nederlandse Brandwonden Stichting op voorzichtiger te zijn met de barbecue tijdens het EK. Het aantal brandwonden door barbecuegebruik neemt toe, vooral door gebruik van spiritus , bij het opstoken van een smeulend vuurtje. Alleen aanmaakblokjes gebruiken is het advies.

Kortom, ook gezondheidsbevorderend Nederland mengt zich in het EK en iedereen heeft een mening of advies. Het belangrijkste is: laat je niet gek maken, blijf in beweging en ga door met gezond en lekker eten. En schiet niet in de stress bij een gemiste penalty. Over vier jaar is er weer een Europees kampioenschap voetbal.

jaap@kootphc.nl © Jaap Koot 2013